اهميت رعايت حقوق ديگران

ساخت وبلاگ

رعايت حقوق ديگر افراد به نفع همه مي باشد و اگر رعايت نمي شود يا به دليل جهل و بي خبري افراد است يا به خاطر خودخواهي و توجه به منافع شخصي و اگر افراد نسبت به وظايفي که به هم دارند آگاه و به آن پايبند باشند اختلاف و دعواها پيش نمي آيد و اگر هم پيش آيد، به راحتي قابل حل است.
 
همه ما مي دانيم که افراد نسبت به يکديگر حقوقي دارند و در نتيجه نسبت به هم وظايفي دارند. اين حقوق به صورت دو جانبه است نه يکطرفه. اگر افراد اين حقوق را بشناسند و به آن عمل کنند و متقابلا هم باشد مسلما بسياري از نزاع ها برچيده مي شود و جامعه اي با روابط سالم و خوب و دوري از حق کشي و ظلم و محروميت به وجود مي آيد.قشرهايي که نسبت به هم حقوق متقابل دارند فراوان هستند مانند والدين و فرزندان، همسايگان، شريکان، حکومت و مردم، زن و شوهرها، فرمانده و سربازان، رئيس اداره و کارمندان، معلم و شاگرد، موجر و مستاجر، کارگر و صاحب کار، خويشاوندان نسبت به هم، برادران ديني نسبت به يکديگر.رعايت حقوق يکديگر به نفع همه افراد در خانواده و جامعه مي باشد و اگر رعايت نمي شود يا به دليل جهل و بي خبري افراد است يا به خاطر خودخواهي و توجه به منافع شخصي، مثلاً اگر در زندگي خانوادگي، زن و شوهر به وظايفي که نسبت به هم دارند آگاه و به آن پايبند باشند اختلاف خانوادگي پيش نمي آيد و اگر هم پيش آيد، به راحتي قابل حل است.با توجه به مشکلاتي که افراد جامعه ما از لحاظ رعايت حقوق يکديگر دارند بد نيست به برخي از حقوق افراد در قبال هم اشاره کنيم که مي تواند در رفتار اجتماعي ما و شرايط فرهنگي جامعه موثر باشد.

اول اينکه افراد جامعه ما به عنوان يک مسلمان بايد در برابر برادر ديني خود متواضع باشند و از تکبر بپرهيزند، چرا که خيلي از دعواها و کدورت ها به دليل خودپسندي و تکبر افراد در قبال يکديگر بوجود مي آيد.

افراد بايد با چهره باز و گشاده با هم برخورد کنند که اگر اين امر اتفاق بيفتد انرژي مثبتي در روابط افراد بوجود مي آيد.

افراد بايد به عهد خود وفا کنند و به قول و قرارها پايبند باشند؛ خيلي از مشکلات به خاطر بدقولي ها و وفادار نبودن به تعهدات به ويژه در امور مالي به خصوص چک رخ مي دهد.

ما به عنوان يک مسلمان بايد در برخورد با يکديگر منصف باشيم و از حد و حدود عادلانه خارج نشويم.

افراد بايد آبروي يکديگر را در غياب هم حفظ کنند، چرا که برخي از غيبت ها حتي ممکن است به فتنه و قتل ختم مي شود.

افراد بايد اگر کسي نيازمند بود در حد توان به او کمک کنند و اگر قرض خواست بدهند و اگر ياري طلبيد به ياريش بشتابد.

افراد بايد رعايت حريم خصوصي يکديگر را بکنند و بي اجازه و سرزده وارد خانه ديگري نشوند يا به وسايل او دست نزند، نامه اش را نخوانند و به حريم شخصي او وارد نشوند.

افراد بايد در برخورد ها با هم سلام و مصافحه و معانقه و محبت و مهروزي داشته باشند و بر محور محبت حرکت کنند.

افراد بايد آنچه براي خود مي خواهند براي ديگري هم بخواهند و آنچه بر خود نمي پسندند، بر ديگري هم نپسندند. اصل حقوق اين است که آنچه براي خودت دوست داري براي ديگري هم دوست بداري و آنچه براي خود نمي پسندي براي ديگري هم نپسندي.

همچنين افراد نبايد همديگر را آزار دهند و بايد از دست و زبان هم آسوده باشند. پيامبر خدا(ص) فرمود: مسلمان کسي است که مسلمانان از زبان و دست او در امان باشند. شناخت حقوق ديگران و رعايت کردن آن بر همگان لازم و ضروري است. به فرموده امام صادق(ع): خداوند به چيزي برتر از اداي حق مومن عبادت نشده است. برخي به خاطر صميميت و رفاقت، خود را موظف به رعايت اين حقوق نمي دانند و چون خودماني اند، ترک وظيفه مي کنند.

حضرت علي(ع) مي فرمايد: حق برادر ديني خود را ضايع مکن به اتکاي روابطي که بين تو و اوست، چون کسي که حقش را ضايع کني برادر تو نيست!تعدي به حقوق ديگران مهمترين عامل ايجاد تفرقه است. اين نوع از ستم به هر شکل صورت گيرد خواه در سطح وسيع همانند تعدي يک مملکت به همسايه خود و يا در حد محدود مانند تعدي همسايه ها به هم و يا فردي به فرد ديگر همه حاصل اوليه آن اختلاف مي باشد. پس بنابراين بر هر فرد مسلماني واجب و ضروري است به حقوق ديگران هر چند که جزئي و پيش پا افتاده باشد تجاوز نکند و رعايت کردن حقوق ديگران را جزو وظايف ديني خود بداند.

حکایتی از حضرت علی (ع) در مورد اخلاق خوب...
ما را در سایت حکایتی از حضرت علی (ع) در مورد اخلاق خوب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mehrquestion-96 بازدید : 159 تاريخ : جمعه 10 آذر 1396 ساعت: 14:45